+31 30 2084100
Bellen

U wilt meer informatie?

X
  • Vul uw gegevens in. Wij versturen u een e-mail met een link naar het whitepaper.

Fiscaal consolideren: maak gebruik van voordeel

29 maart 2017 - Jos van Bavel VERDER - NON-PROFIT

De fiscale wet- en regelgeving biedt belastingplichtigen in Nederland de mogelijkheid om meerdere entiteiten onder voorwaarden als één belastingplichtige aan te merken. Is een organisatie in concernverband actief vanuit meerdere rechtspersonen (stichtingen, maar ook besloten vennootschappen, et cetera.)? Dan kan het aantrekkelijk zijn om deze entiteiten fiscaal te ‘consolideren’.

Zowel voor de omzetbelasting (btw), de vennootschapsbelasting (Vpb) als voor de loonheffingen biedt de fiscale regelgeving kans op voordeel. Voor de btw en de vennootschapsbelasting kennen we het begrip ‘fiscale eenheid’. De fiscale eenheid kan er toe leiden dat belasting wordt geheven alsof er slechts één belastingplichtige is. Het handelen binnen een concern kan daarmee fiscaal neutraal plaatsvinden en het fiscale gewicht van correcte verrekenprijzen of kostenverdeelsleutels blijft dan beperkt. Meerdere entiteiten binnen groeps- of concernverband kunnen voorts als werkgever kwalificeren (of ‘inhoudingsplichtige’ voor de loonheffingen). Ook voor de loonbelasting en premieheffing kunnen daarmee fiscale regels worden ingeroepen die voordeel bieden. Zo kennen we de faciliteit van de ‘samenhangende groep inhoudingsplichtigen’ en binnen de Werkkostenregeling (WKR) kennen we de zogeheten ‘concernregeling’. Voor concerns bestaande uit vennootschappen of stichtingen.

Maar uiteraard kennen deze voordelen potentieel ook een prijs. Het is dus zinvol om de mogelijke nadelen van fiscale faciliteiten vooraf te kennen.

Whitepaper

Fiscale wet- en regelgeving blijft immers complex. De regels voor fiscale concernvorming vormen daarop geen uitzondering. Voor een handzaam overzicht van de voor- en nadelen bij regels voor fiscale concernvorming, hebben wij over dit onderwerp een whitepaper geschreven. Ons whitepaper kunt u hier downloaden. Ofwel neemt u uiteraard direct contact met ons op voor overleg en advies over de beste concrete opties voor uw organisatie.

Onze dienstverlening

Wenst u de onderdelen van uw groep fiscaal te consolideren? Met welke voor- en nadelen houdt u dan best rekening? Graag helpen wij uw organisatie bij een optimaal gebruik van fiscale wet- en regelgeving. Voor een adviesgesprek, neemt u contact met ons op. Onze contactgegevens treft u hier aan.

VERDER gaat uiterst nauwkeurig te werk. Toch kunnen wij geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor door u op basis van de voorgaande informatie genomen acties. Neem hier kennis van onze disclaimer.

Recente publicaties

Alle publicaties

Best gelezen